7 trends du skal have på din radar i 2023
Året er nu ved at være ovre og julefreden er ved at lægge sig. Det nye år står for skud, og mens vi alle planlægger hvordan vi skal springe ind i det nye år med venner og familien, har vi i TBWA-familien taget et kig i krystalkuglen og kommer nu med vores bud på hvad vi alle kan forvente. For før vi har set os om, vil et væld af tanker om, hvad fremtiden bringer gå os i møde. Én ting er sikkert, og det er, at fremtiden vil blive disruptiv, og tilhører derfor dem der bedst forberedt på den.
Vi har samlet de stærkeste indsigter fra året der gik og giver her vores bud på hvilke trends der vil dominere 2023.
Det nye år vil knap begynde før vi igen skal mindes om en af de mange kriser, som er ved at vende vores planet på hovedet.
For i øjeblikket føles det virkelig som om, at den ene krise erstatter den anden. 2023 bliver næppe mirakelåret, hvor vi løser alle verdens problemer. Derimod bliver det et år, hvor vi vil pege fingeren mere ind mod os selv for at se på, hvordan vi selv kan bidrage til en positiv udvikling i en krisefyldt verden. For vi vil alle skulle komme til at spare og reducere vores forbrug i en tid, der ikke rigtig tillader andet.
Et spørgsmål, som mange vil stille sig selv i det nye år, er hvordan vi dog alle skal kunne leve bæredygtigt i en tid, hvor året knap er gået i gang, før vi igen skal få fortalt at vi har opbrugt planetens sparfulde ressourcer. De yngre generationer har, måske mere af tvang, lært fordelene ved en spartansk livsstil med forbrugsfri måned og genbrug, men i det nye år vil flere se værdien i at mindske deres forbrug. Anti-forbrugstendenser, som allerede har startet i 2022, vil brede sig yderligere og vi vil måske endda se starten på en forbrugsstopmåned, der kan i sin oprindelse kan minde om det månedlige event "Movember" hvor mænd groede et overskæg for at øge opmærksomheden på prostatakræft og mænds generelle sundhed.
Vi vil derfor i det kommende år se brands, der i stedet for at opmuntre folk til at forbruge mere, nu vil begynde at tage de første skridt mod en fremtid, hvor man skal navigere i at ville mindre og ikke mere. For mere end 60 % af forbrugerne vælger nu de bæredygtige løsninger til, når de handler.
3 stærke eksempler
Digimarc er en emballagevirksomhed der laver enkelte sorteringsløsninger sammen med Nestlé, P&G og L'Oréal.
”The Life Collection 2022” er en samling af møbler IKEA har tilbagekøbt og som de nu sælger tilbage til deres kunder som genbrug.
H&M har som start åbnet reparationsområder i deres butikker i Hamborg og Paris.
Hvis du er en af dem, der føler, at verden er blevet for digital, så hold godt fast, for i 2023 bliver der skruet endnu mere op for det digitale vanvid. For i en verden tynget af gamle og forankrede vaner, begynder nye verdener nu at dukke op som flygtige alternativer til den.
Det er de virtuelle verdener, vi taler om. Computerbaserede online fællesskaber designet til at bringe folk sammen omkring brands og interesser ved at interagere med forbrugerne i en specialbygget, simuleret verden omkring dit brand. For i en tid hvor det efterhånden kun er fantasien, der sætter grænserne, vil begrænsninger være noget, som vi kun finder i den fysiske verden.
Tendensen, som vi i først omgang kun har set hos de digital-indfødte generationer Millennials og Gen Z, vil tage om sig i højere grad og forme måden, som vi tænker marketing på. I 2023 vil de unge generationer, som nu udgør mere end 38 % af den samlede arbejdsstyrke, have mere at skulle have sagt. For de unge bruger i gennemsnit 2,5 time dagligt på sociale medier på platforme der nu dækker omkring 59% af verdens befolkning.
Hvor der leges kan, der leges må – så hvis dit brand ikke allerede er synlig i det virtuelle, kan det være en god ide at overveje det i 2023. For den virtuelle verden er bare mere underholdende end den fysiske og det er både brands og forbrugere ved at få øjnene op for.
3 stærke eksempler
Du kan besøge Gucci’s flagskibsbutik i Firenze gennem spilplatformen Roblox og lave digitalt tøj.
Fortnite der startede som et online spil, har nu lagt deres fulde fokus på at skabe sociale online oplevelser i samarbejde med nogle af modeverdenens største modehuse.
Man kan nu sammensætte sin egen menu i Burger Kings app-univers kaldet ”Create Your Own Real Meal”
I en verden af hype hvor marketing konstant kæmper om at være top-of-mind, forventes der mere og mere af brands. For forbrugerne ønsker ikke længere at blive passivt fodret med simple brandfortællinger eller tilbud, men ønsker i stedet at skabe relationer til de brands, som de deler værdier med. Det er derfor i højere grad forventet, at brands viser, at de er en del af den verden, som vi alle går og taler om.
De fleste af jer husker sikkert Will Smiths karriere-underminerende lussing under årets Oscar-uddeling eller hvordan Harry Styles angiveligt skulle havde spyttet på Chris Pine under den Golden Lion i Venedig. 2022 blev et år, hvor vi så et skift i, hvordan den gode historie skal fortælles. For historiefortælling er ikke længere er lineær proces, men en fortælling, der kan deles op eller være ufuldkommen. For i øjeblikket ser vi, at forbrugerne i højere grad selv ønsker at pusle information sammen fra de steder, de nu engang får den fra. Det er så her vi ser en konkurrence udfolde sig i dag. For brands, der forstår at udnytte nyheder, mixe genrer og fandom i deres marketing, formår også at opnå en større effekt i deres penetrering.
2023 vil derfor være året, hvor flere brands læner sig op af niche- eller subkulturer til at skille sig ud i en hverdag, hvor forbrugerne dagligt bliver bombarderet med mere end 4000 annoncer. De stærkeste brands er derfor dem, der hurtigst forstår, hvad forbrugerne taler om og tænker på til daglig og som ved, hvordan de hurtigt kan omforme de indsigter i deres markedsføring.
3 stærke eksempler
I Twitters ”Out-Of-Home” kampagne delte de tweets som kendte og virksomheder har talt om på deres platform.
KFC-memet fra verdensmesterskabet gik viralt i minutterne efter finalen.
Det amerikanske fodboldhold Los Angeles Chargers' lancerede et anime-tema under NFL, en populær stilart fra en tv serie som lokkede flere millioner fans til holdets Twitter profil.
Brands bruger i stigende grad deres platforme til at kaste lys over mindre kendte historier i vores samfund. Og 2022 var ikke anderledes. Vi vil derfor i det nye år se flere marketingfolk, omfavner denne tendens ved at lade brands på ærlig og autentis vis repræsentere de oversete minoriteter i et mangelfuldt markedsføringslandskab.
For hos brands er markedsføring ikke længere bare storytelling, men et stærkt kommunikationsværktøj, der bruges til at vise at de forstår verden omkring dem og forstår det økonomiske ansvar, der ligger i at drive forretning i den. For hele 82% af forbrugerne ønsker, at deres værdier stemmer overens med de brands, som de handler hos.
Men verden leder ikke bare efter nye historier for sjov, den leder efter svar på reelle spørgsmål om repræsentation, som er kommet på dagsordenen. Det er derfor vigtigt, at disse historier fortælles gennem linsen og stemmen fra de mennesker, som emnet berører eller handler om.
Ved at opløfte de oversete stemmer og fællesskaber vil marginalerede grupper føle sig omfavnet og man vil derved kunne opbygge en styrke, loyalitet og tillid fra ellers lukkede fællesskaber. Vi vil derfor se flere brands, der aktivt ønsker en positiv rolle i udvikling af samfundet ved at låne deres platforme ud som talerør for ellers oversete befolkningsgrupper.
For en kraftfuld goodwill marketingkampagne vil ikke alene kunne opfriske et forældet brand ved at binde det til et aktuelt emne, men også højne dens formål. Værdifulde parametre hos den yngre befolkning.
3 stærke eksempler
Mastercards "True Name initiative" kampagne fremhæver det dilemma mange transkønnede lever med, når deres fødselsnavn ikke afspejler deres sande identitet.
Vans har udgivet sko speciallavede sko til børn med autisme.
Banken HSBC UK ville hjælpe med at rehabilitere hjemløs i England med kampagnen ”Together We Thrive”.
Mange af verdens største virksomheder såsom Unilever, Coca-Cola og Amazon, har sat ambitiøse mål om at være CO2-neutrale i 2050. Men problemet med målene er, at vi kan gennemskue det useriøse i at sætte mål så langt ud i fremtiden. For i skrivende stund indeholder atmosfæren nu 47 % mere CO2, end den gjorde tilbage i begyndelsen af den industrielle tidsalder.
Så global opvarmning bliver et problem, som vi igen vil få at føle til sommer, når varmerekorder igen anslås til at slå historiske rekorder. Som følge deraf vil vi opleve en voksende frygt for og debat om et potentielt klimakollaps – et emne, som man snart ikke vil kunne overse som brand. For hos nogle grupper i samfundet er det en uundgåelig virkelighed, der nærmer sig. Handling vil derfor blive et ord, som mange vil støve af og minde politikkerne om. For kompleksiteten i at leve bæredygtigt siger nu 77% af befolkningen er for overvældende ansvar for dem alene at kunne stå med.
Brands må derfor igen til at spørge sig selv om, hvilken rolle de vil spille i en verden der skal udlede langt færre drivhusgasser. For brands, der endnu ikke har taget emnet seriøst, vil blive fremhævet negativt og husket for deres manglende handling.
Vi vil derfor også ser flere startups have held med at lokke forbrugerne til sig med stærke grønne profiler, da de allerede etablerede brands har vist en langsom og til tider mangelfuld tilpasningsevne. Og et ry for at være ikke-bæredygtig vil blive sværere at ryste af.
3 stærke eksempler
BrewDog er et positiv planet certificeret karbon negative bryggeri
Max Burgers har lavet klimapositive menuer, hvor der står CO2 på deres produkter.
Virksomheden Klima har lavet en app der hjælper forbrugerne med at spore deres CO2-fodaftryk.
En af de hurtigst voksende globale trends i øjeblikket er den mere plantebaserede livsstil og kost.
I løbet af det sidste årti er antallet af mennesker, der sprunget med på den veganske kost, steget med omkring 300 %.
Vi har i Danmark været lidt langsommere til at tage den plantebaserede kost til os, men i 2023 tror vi i TBWA på, at trenden for alvor vil slå igennem herhjemme.
For under presset fra stigende forbrugerpriser og den ulmende klimakrise er det den billigste og mest bæredygtige måde at leve på.
Plantebaseret mad udgør i dag 8% af det samlede proteinholdige fødevaremarked og forventes at femdobles henimod 2030.
Globalt set fik den vestlige forbruger i 2022 virkelig den plantebaserede kost på tallerkenen. Sammenlignet med 2020 steg den samlede mængde af vegansk take away med 17 % sidste år, ordrer på plantebaserede burgere steg med hele 28 % og vegetarisk mad steg med 55 %. Dette er en enorm global stigning, som vi vil se sprede sig til Danmark.
Moderne veganisme er en filosofi og en måde at leve på, hvor man undgår unødig skade på alle levende væsener og samtidig tror på at man påvirker miljømæssige systemer og skadelige strukturer – gennem sit forbrug. Hvor man førhen har valgt en vegansk kost ud for personlig sundhed og velvære, vil flere nu vælge den veganske livsstil ud fra dens filosofi. Et tankesæt om mådeholdenhed og disciplin i en tid, der kræver omtanke. For moderne veganisme handler om identitet, handling og et ønske om personlig forandring i et planetarisk kollektiv, hvor vi i en stigende grad identificerer os med vores forbrug.
Vi vil derfor i 2023 se flere forbrugere være mere tilbøjelige til at lede efter plantebaserede alternativer og for de brands, der kender til værdien i at handle først, vil der være store gevinster at hente.
3 stærke eksempler
Det svenske supermarked Felix har lavet en pop-up butik kaldet ”The Climate Store” som prissætter deres varer ud fra klimapåvirkning.
The Game Changers er en dokumentarfilm om eliteatleter der udelukkende lever af plantebaseret kost.
Den moderne virksomhed Redefine Meat udvikler 3D-printet plantebaseret kød.
Det nye år er lige på trapperne og hvilken måde vi afslutter året på. For marketing, teknologi, kreativitet og data vil nå nye højder i 2023. For i starten af november kom der en banebrydende ny teknologi i hænderne på kreative hos TBWA og verden over.
Vi taler selvfølgelig om AI-teknologien DALL-E 2, som vi hos TBWA, siden 2021 har holdt godt øje med. For ny teknologi er bare altid sjov. For jer der ikke ved hvad vi taler om, er DALL-E 2 et nyt banebrydende AI-billedegenereringsværktøj, der kan skabe unikke værker og billeder, alt efter hvilken kommando du giver den.
For hvor man tidligere troede, at fremtiden for AI ville være fysisk, kognitivt og så måske en dag kreativt arbejde, er vi lige sprunget et helt årti frem i tiden. En disruption i selve måden vi tænker kommunikation og kreativitet på. Og disruption er noget vi elsker her hos TBWA.
Så hvilken bedre måde at afslutte året på end at vise jer computeranimerede fantasi af hvad fremtiden for marketing vil bringe mere af i det nye år.
En kat der laver en selfie.
En Mercedes på Mars
Nytår i år 2100
Rigtig godt nytår og håber vi ses i det nye år
De festligste hilsner
TBWA\CONNECTED